3 Μαρ 2015

Στα μέσα του 2016 στα €751 ο κατώτατος μισθός

Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών του Υπουργού Εργασίας, κ. Πάνου Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους, συναντώντας την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τελευταία τη ΓΣΕΕ.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα που θα «κυριαρχήσει» στη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με το ΣΕΒ δεν θα είναι άλλο από την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι από το 2012.


Ο ΣΕΒ είναι ο μόνος κοινωνικός εταίρος ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί με οποιονδήποτε τρόπο πάνω στην παραπάνω προγραμματική κυβερνητική θέση. Η ΓΣΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από φέτος, η ΕΣΕΕ σε δύο «δόσεις» (μία φέτος και μία το 2016), ενώ η ΓΣΕΒΕΕ σε τρεις «δόσεις» (μία φέτος, η δεύτερη το 2016 και η τρίτη το 2017.
Στις προθέσεις, πάντως, του Υπ. Εργασίας είναι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί (σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr) γύρω στα μέσα Μαρτίου και θα αφορά εργασιακά θέματα να συμπεριληφθεί, (εκτός από την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε κατά 22%) «καταληκτική ημερομηνία» επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία πιθανότατα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα γίνει στα μέσα του 2016.

Στο ίδιο ν/σ θα συμπεριλαμβάνεται μία διάταξη η οποία θα διευκολύνει χρονικά την όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσω της επέκταση της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2014 κατά τρεις μήνες. Συνεπώς από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η εν λόγω διάταξη για την τρίμηνη επέκταση της μετενέργειας, οι όροι της σημερινής ΕΓΣΣΕ (επίδομα γάμου, τριετίες, 13ος και 14ος μισθός) μαζί και ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, δηλαδή μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης που έλαβε η κυβέρνηση από την ΕΕ για να προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις –μεταξύ άλλων και στο εργασιακό.


Έτσι μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015, θα μπορούν να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τους όρους της ΕΓΣΣΕ στο «μισθολογικό» πλαίσιο όμως που θα έχει ορίσει ο νέος νόμος . Μ'άλλα λόγια, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και όχι το ύψος του, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε θα καθορίζεται από το ίδιο το νόμο τουλάχιστον γι’ αυτή τη νέα ΕΓΣΣΕ. Από τη ΓΣΕΕ αναφέρουν πως ο κ. Σκουρλέτης έχει ζητήσει μάλιστα για μία και τελευταία φορά να παραβρεθεί το Υπ. Εργασίας στις επικείμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 
Σημειώνεται πως στην επιστολή Βαρουφάκη προς το Εurogroup με βάση την οποία υπήρξε συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης υπάρχουν ασάφειες όσον αφορά τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό. Έτσι από τη μια μεριά αναφέρεται πως:

η έκταση και η χρονική στιγμή των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα αποφασιστούν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, μαζί και τον ILO και θα λάβει πλήρως υπόψιν τη συμβολή ενός νέου ανεξάρτητου σώματος.

Από την άλλη, επισημαίνεται πως θα προκύψει μία “σταδιακή εισαγωγή μιας έξυπνης προσέγγισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους κατώτατους μισθούς”. Συνεπώς δεν καθορίζεται ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, ποιος θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό του αλλά και ποιο θα είναι το ύψος του.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr